VARANASI este capitala spirituala a Indiei, un oras sfant si un important centru de pelerinaj situat pe malul Gangelui.
Acesta este unul dintre cele sapte orase sacre ale hinduismului si jainismului. A fost infiintat, conform credintei, de catre zeul Shiva.
Hindusii cred ca scaldatul in Gange ii purifica si ii elibereaza de pacate, iar moartea in Varanasi le aduce salvarea si eliberarea sufletului din cercul reincarnarilor. Ca urmare, multi hindusi vin aici sa moara.
De asemenea, orasul este un centru de pelerinaj si pentru jainisti si budisti.
Varanasi are peste optzeci de ghat-uri (unde sunt arse trupurile decedatilor, confom religiei hinduse), Dashashwamedh Ghat fiind cel mai important si probabil cel mai vechi, iar Manikarnika Ghat fiind Mahasmasana, respectiv crematoriul principal din oras, pentru hindusi. Ghat-urile sunt situate pe malurile Gangelui, cu scari care coboara direct in apa.
Inainte de incinerare, trupurile sunt infasurate si panza, unse cu uleiuri si esente si acoperite cu ghirlande de flori. Dupa ce corpurile sunt incinerate in ghat-uri, oasele si cenusa sunt aruncate in Gange. Dar nu intotdeauna corpurile sunt complet arse, daca familia nu-si permite cantitatea suficienta de lemne, ramanand astfel bucati nearse din trupul decedatului.
Trupurile oamenilor sfinti, ale femeilor insarcinate si ale copiilor foarte mici, ale leprosilor si bolnavilor de varicela, ale celor muscati de serpi si ale celor care s-au sinucis nu pot fi incinerate, conform religiei, ci sunt lasate sa pluteasca si sa se descompuna in apa sfanta a Gangelui.
Varanasi este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi orase continuu locuite din lume si cel mai vechi din India.
(vezi Gange)