VALEA REGILOR face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Valea Regilor este cel mai celebru sit arheologic din lume. A fost centrul explorarilor arheologice inca din secolul XVIII si explorarile si excavarile continua si in prezent, descoperindu-se noi morminte si noi incaperi. Odata cu descoperirea mormantului lui Tutankhamon, locul a devenit cunoscut in intreaga lume.
In Egiptul antic, in timpul Regatului Nou, intr-o perioada de cinci sute de ani, intre secolele XVI si XI i.H, faraonii Dinastiilor a XVIII-a, a XIX-a si a XX-a au fost ingropati in morminte sapate si ascunse in munte, in Valea Regilor. Tot aici au fost ingropati si unii nobili puternici si privilegiati, precum si regine in zona alaturata, Valea Reginelor, incepand cu perioada lui Ramses I.
Toate mormintele descoperite fusesera deschise si jefuite inca din antichitate, dar chiar si asa ele ofera o imagine sugestiva asupra puterii si bogatiei faraonilor egipteni. Mormantul lui Tutankhamon, desi deschis si jefuit si el, a pastrat insa o multitudine de obiecte, statuete, bijuterii, precum si sarcofage si celebra masca de aur. Daca mormantul unui faraon atat de neimportant si decedat foarte tanar ascundea atata bogatie, arheologii se intrebau ce bogatii fabuloase trebuie sa se fi aflat in mormintele faraonilor importanti.
Mormintele aveau camere largi si coridoare, erau decorate cu texte si imagini religioase, de obicei foarte colorate, si contineau mumia faraonului, vasele canopice (4) si diverse obiecte magice de ritual, precum si bogatiile necesare faraonului in calatoria, dar si in noua sa viata.
Vizitarea si studierea mormintelor antice egiptene de la Valea Regilor este una dintre cele mai interesante experiente, descoperirea cu multa atentie a fiecarui detaliu aducandu-ne clipe din timpurile antice si apropiindu-ne profund de aceasta cultura extraordinara a omenirii.