Cu o altitudine medie de 4900 m (sau 16,000 ft), Tibetul este cea mai inalta regiune a lumii, fiind cunoscut si sub denumirea de Acoperisul Lumii. Ascuns in spatele unui perete format din cei mai inalti munti din lume, a fost de-a lungul timpului, cel mai izolat stat de pe pamant.
Podisul tibetan este cel mai inalt podis din lume si cel mai tanar platou alpin din lume. Este strabatut de lanturi muntoase cu inaltimi de peste 6000 m si marginit de culmile Muntilor Himalaya. Lantul himalayan are impresionante piscuri de peste 8.000 m, precum Cho Oyu sau Chomolungma (Everest, 8850 m). Tibetul este strabatut de multe rauri care isi au izvoarele in ghetarii Himalayei, cel mai important fluviu fiind Tsangbo, cunoscut sub denumirea de Brahmaputra.
Cu o suprafata imensa (de sapte ori mai mare decat suprafata Frantei) si aproape pustiu, Tibetul ofera imaginea unui semi-desert pietros si rece, temperatura medie mentinandu-se sub zero grade Celsius, la altitudinea medie de 4500 (asezarile umane fiind la altitudinea de 2800-5300 m).
Dincolo de inaltimea ametitoare la care se afla, ceea ce uimeste pe oricine strabate Tibetul este imensitatea acestui tinut si apoi pustietatea lui, aproape deplina si linistea absoluta. Scaldat intr-o lumina parca ireala, peisajul, cu trecatori la inaltimi de peste 5000 m, cu stanci bolovanoase si lacuri sacre de un albastru intens, devine uneori atat de straniu, cu muntii erodati de torentii de apa, incat pare de pe alta lume.