Contact

Fotografii templul-jokhang-tibet

TEMPLUL JOKHANG – TIBET face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Templul Jokhang este cel mai venerat dintre templele tibetane, fiind cel mai sacru si mai important templu din Tibet. A fost centrul pelerinajului budhist pentru multe secole.

Situat in Lhasa, capitala Tibetului, templul este una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului si este inconjurat de Barkhor, aleea sfanta pe care pelerinii se prosterneaza continuu, inconjurand astfel cladirea.

Probabil cel mai religios popor din lume, tibetanii se roaga zilnic, invartind mani-chorlo, moristile de rugaciuni, arzand ofrande din unt de iac sau facand plecaciuni uneori ziua intreaga in templele budhiste si inconjurandu-le cu piosenie, mereu in sensul acelor de ceasornic. Plina de superstitii si tabuuri, toata viata lor este presarata de talismane si simboluri religioase, fiind ghidata catre purificare, alungarea duhurilor rele si o reincarnare mai buna.

Budhismul tibetan, care a aparut in secolul V venind din India in forma cea mai pura, este surprinzator de diferit, in cultura si credinta, fata de budhismul din afara Tibetului. Doctrina liderilor spirituali Dalai Lama care se reincarneaza este specifica budhismului tibetan (lamaism), iar Tibetul a fost condus de Dalai Lama vreme de peste 350 de ani, din 1600 pana in 1959. De asemenea, budhismul tibetan cuprinde si elemente ale vechii religii samanice Bon (sau Bo), o credinta primitiva originara din Tibet, care inca supravietuieste aici, ca religie independenta. Ca urmare, budhismul tibetan este astfel plin de elemente ale lumii mortilor. Celebra ‘Cartea tibetana a mortilor’ este considerata a fi samanica, ca structura.

Templul Jokhang a fost construit in timpul regelui tibetan Songtsen Gampo, probabil in anul 642, folosind ca altar pentru o statuie a lui Buddha adusa de printesa chineza Wencheng, ca dar de nunta din partea imparatului chinez. Templul are patru etaje si splendide acoperisuri aurite.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: