Contact

Fotografii teba-templele-luxor-si-karnak

TEBA - TEMPLELE LUXOR SI KARNAK fac parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Complexul de temple Luxor si Karnak este cel mai mare din lume.

Teba, celebrul Oras al Zeului Amon, a fost capitala antica a Egiptului in timpul Regatului Mijlociu si a Regatului Nou. Aflate pe teritoriul anticei Teba, templele de la Luxor si Karnak, de o frumusete covarsitoare, sunt marturii ale maretiei civilizatiei antice egiptene. Extinse permanent, timp de peste treisprezece secole, de fiecare faraon, completate cu palate, sali, curti, porti, obeliscuri, aceste temple extraordinare erau dedicate lui Amun-Za, zeul suprem, care impreuna cu sotia sa, Mut, si fiul sau, Khonsu, zeul lunii, constituiau Triada Tebana.

Unite prin celebra Alee cu Sfinxi, un drum de procesiune lung de 3 km, complexul de temple de la Luxor si Karnak reprezenta unul dintre cele mai importante centre religioase si intelectuale ale antichitatii, maretia celor doua temple stralucind inca in memoriile scriitorilor si istoricilor la o mie de ani de la declinul lor. Cu celebra si impresionanta Sala Hypostila cu structura deasa de coloane inalte parca pana la cer (o sala de 5000 mp, cu 134 coloane masive dispuse pe 16 randuri), cu minunatele statui gigantice, obeliscurile, zidurile si hieroglifele sale, aceste temple inca mai au mistere de dezvaluit.

Constructiile si monumentele antice egiptene, de o frumusete si demnitate pe care putine alte monumente au reusit sa le atinga in mileniile urmatoare, sunt dovezi ale geniului si puterii acestei civilizatii colosale a omenirii.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: