STONEHENGE face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Stonehenge este una dintre minunile lumii. Este probabil cel mai cunoscut monument megalitic din lume. Este cel mai sofisticat cerc preistoric din piatra din lume. De asemenea, Stonehenge este cel mai mare templu antic al Angliei. Datand din perioada 3100 i.H. pana la 1600 i.H., Stonehenge a fost, de la inceputuri si pana la abandonarea sa, cel mai important templu al Britaniei.
Inca din secolul XII, cand a fost considerat de cronicarii vremii drept una dintre minunile lumii, Stonehenge a inspirit oamenii, devenind subiect de studii, interpretari si speculatii privind originile sale, semnificatiile astronomice si practicile ceremoniale si funerare din perioada neolitica. Printre teoriile gresite despre Stonehenge este cea referitoare la originea sa druida, teorie datand din secolele XVII si XVIII si datorata in special lui William Stukeley (1687-1765). Recunoscandu-l ca fiind un templu si datandu-l din perioada de dinainte de sosirea romanilor in Britania, Stukeley l-a atribuit preotilor druizi, descrisi de scriitorii romani. Teoria lui era insa gresita, druizii aparand la distanta de peste o mie de ani dupa ce Stonehenge a fost abandonat.
Cu un sofisticat plan concentric si architectural, cu o mare precizie a alinierii in functie de evenimentele astrologice, cu un design unic de folosire si slefuire a doua tipuri diferite de piatra si cu o distanta impresionanta de transportare a masivelor pietre (pana la 240 Km), Stonehenge este o dovada a creativitatii si abilitatii oamenilor preistorici de a concepe si construi monumente de o asemenea complexitate si la asemenea dimensiuni, fiind o dovada a dezvoltarii astronomice, tehnologice si arhitecturale din perioada preistorica, oferind si o marturie asupra practicilor funerare si ceremoniale din Neolitic si Epoca Bronzului.