Contact

Fotografii palatul-potala-tibet

PALATUL POTALA – TIBET face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Palatul Potala este cel mai inalt palat din lume.

Situat in Lhasa, capitala Tibetului, la o altitudine de 3700 m., este unul dintre cele mai cunoscute palate din lume. Numit si Palatul lui Dalai Lama, Palatul Potala este blazonul culturii tibetane. Cu acoperisurile sale de aur, imensa cladire in alb imaculat si rosu isi impresiona pelerinii de la mare departare. De secole, palatul este venerat de pelerini, care-l inconjoara in fiecare zi doar intr-un sens, al acelor de ceasornic, invartind moristile de rugaciuni, rostind incantatii si oferind, in nenumaratele capele, ofrande din unt de iac si esarfe de matase.

Palatul Potala a fost centrul spiritual si politic al Tibetului si a adapostit zece Dalai Lama, dintre care ultimul a fugit in exil in anul 1959. Dalai Lama este capul sectei Palariei Galbene si reincarnarea lui Avalokiteshvara.

Budhismul tibetan, care a aparut in secolul V venind din India in forma cea mai pura, este surprinzator de diferit, in cultura si credinta, fata de budhismul din afara Tibetului. Doctrina liderilor spirituali Dalai Lama care se reincarneaza este specifica budhismului tibetan (lamaism), iar Tibetul a fost condus de Dalai Lama vreme de peste 350 de ani, din 1600 pana in 1959. De asemenea, budhismul tibetan cuprinde si elemente ale vechii religii samanice Bon (sau Bo), o credinta primitiva originara din Tibet, care inca supravietuieste aici, ca religie independenta. Ca urmare, budhismul tibetan este astfel plin de elemente ale lumii mortilor. Celebra ‘Cartea tibetana a mortilor’ este considerata a fi samanica, ca structura.

Palatul Potala este situat pe Muntele Rosu (Muntele Marpori) din Lhasa. A fost construit pentru meditatie in secolul VII, dupa casatoria regelui tibetan Songtsen Gampo cu printesa Wencheng din dinastia Tang. La mijlocul secolului XVII a fost reconstruit la aproape dimensiunile actuale de catre cel de-al cincilea Dalai Lama si a devenit de atunci resedinta de iarna a lui Dalai Lama, pana in anul 1959.

Constructia palatului actual a inceput in anul 1645 si a durat peste cincizeci de ani. Are treisprezece etaje si o mie de camere, o inaltime de 118 m, ridicandu-se la 300 m deasupra vaii, iar zidurile au la baza o grosime de 4,8 m. Este impartit in doua sectiuni, Palatul Rosu, dedicat studiului religios si meditatiilor si Palatul Alb, care contine apartamentele lui Dalai Lama.

In Palatul Rosu se afla marile sali de ceremonii, capele, sali de meditatie, camere de rugaciuni, altare si chortene placate cu aur si cu inscriptii din pietre pretioase, adapostind ramasitele unor Dalai Lama anteriori. Cel mai frumos exemplu de stupa chorten este cea a celui de-al cincilea Dalai Lama, avand inaltimea de 15 m, fiind complet acoperita cu aur (se spune ca ar fi patru tone de aur) si decorata cu nenumarate pietre pretioase.

Palatul este un adevarat muzeu, un tezaur bine pastrat, amintind de istoria, religia si cultura tibetana, impresionand prin frumusetea arhitecturii, armonios integrata si a obiectelor de arta si de cult bogat ornamentate. Contine peste zece mii de altare si doua sute de mii de statui, precum si ramasitele venerate ale vechilor lama, dar si texte sacre, fresce, simboluri.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: