Contact

Fotografii manastirea-tashilhunpo-tibet

Manastirea Tashilhunpo este unul dintre centrele importante ale budhismului tibetan, fiind in mod traditional resedinta lui Panchen Lama, cel de-al doilea lider al budhismului tibetan. Panchen Lama reprezinta reincarnarea lui Amitaba Buddha, fiind astfel pe o pozitie ierahica divina superioara lui Dalai Lama.

Manastirea a fost fondata in anul 1447 de Gendup Drup, primul Dalai Lama. Ulterior, cel de-al cincilea Dalai Lama a oferit titlul de Panchen Lama profesorului si maestrului sau de la Manastirea Tashilhunpo, astfel Manastirea Tashilhunpo devenind locul traditional de fondare a Panchen Lama. Adapostea, in trecut, cinci mii de calugari.

Budhismul tibetan, care a aparut in secolul V venind din India in forma cea mai pura, este surprinzator de diferit, in cultura si credinta, fata de budhismul din afara Tibetului. Doctrina liderilor spirituali Dalai Lama care se reincarneaza este specifica budhismului tibetan (lamaism), iar Tibetul a fost condus de Dalai Lama vreme de peste 350 de ani, din 1600 pana in 1959. De asemenea, budhismul tibetan cuprinde si elemente ale vechii religii samanice Bon (sau Bo), o credinta primitiva originara din Tibet, care inca supravietuieste aici, ca religie independenta. Ca urmare, budhismul tibetan este astfel plin de elemente ale lumii mortilor. Celebra ‘Cartea tibetana a mortilor’ este considerata a fi samanica, ca structura.

Probabil cel mai religios popor din lume, tibetanii se roaga zilnic, invartind mani-chorlo, moristile de rugaciuni, arzand ofrande din unt de iac sau facand plecaciuni uneori ziua intreaga in templele budhiste si inconjurandu-le cu piosenie, mereu in sensul acelor de ceasornic. Plina de superstitii si tabuuri, toata viata lor este presarata de talismane si simboluri religioase, fiind ghidata catre purificare, alungarea duhurilor rele si o reincarnare mai buna.

Manastirea Tashilhunpo se afla in Shigatse, al doilea oras al Tibetului, situat la 360 Km vest de capitala Lhasa si la o altitudine de 3840 m. Orasul a fost una dintre capitalele Tibetului, fiind un important centru religios.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: