Contact

Fotografii manastirea-palchoi-kumbum-tibet

Manastirea Palchoi (Palkhor Tschode) se afla in Gyantse, pe drumul ce leaga Kathmandu, Nepal, de Lhasa, Tibet.

Manastirea contine superba Kumbum, unul dintre cele mai interesante monumente ale Tibetului, o adunare de capele budhiste dispuse pe mai multe etaje, numele insemnand in tibetana ‘cele o suta de mii de imagini sacre’. Kumbum a fost fondata in anul 1418 si are 108 capele si 4 etaje.

Budhismul tibetan, care a aparut in secolul V venind din India in forma cea mai pura, este surprinzator de diferit, in cultura si credinta, fata de budhismul din afara Tibetului. Doctrina liderilor spirituali Dalai Lama care se reincarneaza este specifica budhismului tibetan (lamaism) , iar Tibetul a fost condus de Dalai Lama vreme de peste 350 de ani, din 1600 pana in 1959. De asemenea, budhismul tibetan cuprinde si elemente ale vechii religii samanice Bon (sau Bo), o credinta primitiva originara din Tibet, care inca supravietuieste aici, ca religie independenta. Ca urmare, budhismul tibetan este astfel plin de elemente ale lumii mortilor. Celebra ‘Cartea tibetana a mortilor’ este considerata a fi samanica, ca structura.

Probabil cel mai religios popor din lume, tibetanii se roaga zilnic, invartind mani-chorlo, moristile de rugaciuni, arzand ofrande din unt de iac sau facand plecaciuni uneori ziua intreaga in templele budhiste si inconjurandu-le cu piosenie, mereu in sensul acelor de ceasornic. Plina de superstitii si tabuuri, toata viata lor este presarata de talismane si simboluri religioase, fiind ghidata catre purificare, alungarea duhurilor rele si o reincarnare mai buna.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: