Contact

Fotografii laponia-cercul-polar

Laponia este o regiune culturala aflata in Finlanda si Suedia, in zona Cercului Polar. Cunoscuta pentru aurorele boreale (numite si Luminile Nordului) si noptile polare, Laponia este un loc deosebit.

Populatia indigena este formata din Sami (sau Saami, Saamelainen etc), precum si alte grupuri etnice, dar in special finlandezi si suedezi. Exista unsprezece limbi distincte sami, toate aflate in pericol de disparitie, in diverse stadii avansate, inclusiv de extinctie totala, conform UNESCO.

In mod traditional, viata locuitorilor sami este strans legata de turmele semi-nomade de reni, iar religia traditionala si ritualurile samanice fac parte din viata lor curenta, fiind in stransa legatura cu pamantul si supranaturalul. Populatia sami este singura din Suedia care are dreptul legal de a detine reni, acestia reprezentand pentru ei atat un mijloc de transport, cat si sursa importanta de hrana, dar si de blana si piele pentru imbracamintea si incaltamintea atat de necesare temperaturilor extrem de scazute.

O zona alba si inghetata, cu temperaturi extrem de scazute, cu multe paduri si lacuri, Laponia este nu numai un tinut al renilor, dar si al lupilor si ursilor si in mod special al oamenilor foarte puternici.

Cu o suprafata totala de aproximativ 300 000 Km patrati, Laponia are o populatie sub 280 000 locuitori, iar capitala si cel mai mare oras este Rovaniemi, situat in nordul Finlandei.

(vezi Rovaniemi)

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: