Contact

Fotografii gizeh

GIZEH face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Platoul Gizeh este una dintre capodoperele lumii antice, creatie colosala a vechilor egipteni. Cuprinde cele trei mari piramide, Marea Piramida a lui Khufu, Piramida lui Khafre si Piramida lui Menkaure, precum si Sfinxul.

Marea Piramida a lui Khufu (“Spendoarea lui Khufu”, Akhet Khufu) este cea mai veche dintre cele Sapte Minuni ale Antichitatii si singura care a supravietuit. Este cel mai cunoscut monument antic din lume si a fost, timp de milenii, cea mai inalta constructie din lume. Istoricii presupun ca a fost finalizata in jurul anului 2500 i.H., insa exista si teorii care sustin o vechime mult mai mare.

Marea Piramida avea o inaltime de 147 m., la momentul definitivarii ei (acum varful lipseste) si incorporeaza aproximativ doua milioane si jumatate de blocuri de piatra ce cantaresc in medie peste doua tone si jumatate, unele avand pana la cincisprezece tone fiecare. Dovada a geniului arhitectonic, ingineresc, matematic, astronomic al vechilor egipteni, ea uimeste prin dimensiunile, proportiile, precizia amplasarii blocurilor de piatra si a orientarii sale.

Piramida lui Khafre (sau Khefren, 2589-2566 i.H.) este a doua ca dimensiune si inca mai pastreaza o portiune de calcar pe invelisul din varf, fiind cea mai completa dintre ele.

Pe platou, alaturi de piramide se afla si celebrul Sfinx, cea mai mare statuie monolit din lume (73 m lungime, 6 m latime si 20 m inaltime) si, de asemenea, cea mai veche statuie monumentala din lume. Sfinxul are corp de leu si chipul lui Khafre, presupus a fi sculptat peste forma initiala.

Platoul Gizeh si, in general, monumentele antice egiptene au fost cele mai studiate monumente din lume, nenumarati arheologi, istorici, scriitori si diversi altii incercand sa descifreze cat mai mult din istoria acestei civilizatii atat de vechi si de avansate.

Monumentele antice egiptene, de o frumusete si demnitate pe care putine alte monumente au reusit sa le atinga in mileniile urmatoare, sunt dovezi ale geniului si puterii acestei civilizatii colosale a omenirii.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: