ALEXANDRIA ar fi facut cu siguranta parte din patrimoniul cultural mondial, daca minunatele sale cladiri si monumente antice ar fi rezistat timpului si istoriei sale agitate.
Situat pe malul Marii Mediterane, in nordul Africii, orasul a fost intemeiat de Alexandru cel Mare, in jurul anului 332 i.H. Alexandria a fost centrul stapanirii egiptene in timpul perioadei ptolemeice, fiind unul dintre cele mai importante orase ale antichitatii, un oras foarte bogat, precum si un renumit centru al culturii. A fost capitala a Egiptului timp de o mie de ani, pana la cucerirea araba din anul 641.
Aici se afla celebrul Far din Alexandria, inalt de 135 m, una dintre cele Sapte Minuni ale Lumii antice, astazi pierduta. Tot aici se afla celebra Biblioteca, pierduta si ea in incendiul provocat de atacul romanilor. Era cea mai mare biblioteca a antichitatii, cu manuscrise rare, de o valoare inestimabila. Aici s-a alcatuit calendarul iulian si tot aici s-au pus bazele geometriei moderne. Alexandria a atras multe dintre mintile luminate ale vremii, a fost ca un magnet pentru filozofii, poetii, matematicienii, astrologii si medicii din acele timpuri.
Printre vestigiile antice ale Alexandriei se afla Catacombele Kom el Shoqafa (o necropola continand morminte, statui si diverse obiecte de cult), Columna lui Pompei (cu o inaltime de 30 m, cantarind 396 tone, a fost construita dintr-o singura bucata de granit, fiind una dintre cele mai mari columne monolit antice), Marele Teatru antic si altele.
Orasul este cunoscut in toata lumea mai ales datorita ultimului conducator din epoca Ptolemeilor, celebra Cleopatra. Viata ei deosebita, petrecuta in acest oras, in luxosul sau palat, avandu-i alaturi pentru un timp pe marii conducatori ai Romei, Cezar si apoi Antonio, a ramas in memoria timpului, Cleopatra devenind cea mai cunoscuta femeie care a domnit vreodata.
-