Contact

Fotografii oracolul-din-delphi

ORACOLUL DIN DELPHI face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Amplasat la poalele muntelui Parnassos, Delphi (sau Delfi) era cel mai sacru dintre sanctuarele lui Apollo. Era considerat de catre vechii greci drept centrul pamantului (sau „ombilicul lumii” - omphalos).

Delphi era Casa Oracolului antic, dedicat zeului Apollo. Aici, intr-o incapere de sub Templul lui Apollo, traia preoteasa Pythia, celebrul oracol de la Delphi, care, intrand in transa, comunica cu zeul Apollo, cuvintele rostite de ea fiind apoi interpretate de catre preoti, care le inmanau celor doritori sa-si afle destinul. Inainte de a o consulta pe Pythia, oamenii aduceau ofrande zeului, in speranta primirii unui raspuns cat mai bun.

Oracolul din Delphi era atat de celebru, incat era consultat de marii oameni ai antichitatii, printre care se spune ca ar fi fost si Alexandru cel Mare. Timp de jumatate de mileniu, Oracolul din Delphi a avut perioada de maxima stralucire, respectiv intre anii 700 si 200 i.H.

Legenda spune ca Templul lui Apollo a fost ridicat pe locul in care se afla cuibul sarpelui Python, reptila uriasa de pe muntele Parnassos ucisa de Apollo, pe vremea cand era copil. In onoarea acestei reusite, au fost inaugurate la Delphi, in sec. VI i.H., Jocurile Pythiene, iar Apollo insusi a daruit unei preotese a templului darul profetiei. Venind din nord spre Delphi, Apollo s-a oprit la Tempe sa culeaga laur, planta lui sacra, si ulterior, in cinstea lui Apollo, castigatorii Jocurilor Pythiene primeau o coroana de lauri culesi din Tempe. Se spune ca de la acesti lauri (daphne), locul a primit numele.

Delphi ramane, in continuare, un loc misterios, magic si plin de vibratii, simbolistica si intelesuri.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: