Contact

Fotografii mycenae

MYCENAE face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Cetatea Mycenae a fost unul dintre centrele importante culturale si militare ale civilizatiei grecesti, civilizatia myceniana dominand sudul Greciei si lumea mediteraneana de est intre secolele XVII – XII i.H., avand un efect major asupra dezvoltarii culturii si arhitecturii clasice grecesti, precum si a culturii europene. De asemenea, Mycenae a fost sursa de inspiratie pentru marii dramaturgi ai Greciei antice, influentand arta si literatura europeana, avand un impact profund pentru o perioada de peste trei milenii (Iliada si Odiseea lui Homer).

Constructia cetatii Mycenae a adus elemente inedite, precum Poarta Leilor, fiind primul loc unde s-a folosit triunghiul in consola, larg utilizat ulterior.

Fondata, conform mitului clasic grecesc, de Perseus (care era casatorit cu Andromeda), Mycenae era cetatea regelui Agamemnon si locul de unde a izbucnit celebrul razboi care a dus la distrugerea Troiei.

Razboiul a fost dus de Agamemnon, regele din Mycenae, in urma tradarii Elenei, sotia fratelui sau Menelaus, rege al Spartei. Cei doi frati Agamemnon si Menelaus erau casatoriti cu fiicele lui Tyndareus din Sparta, Elena si Clytemnestra. Elena si-a tradat insa sotul si a fugit cu Paris, fiul lui Priam, regele din Troia, ceea ce a dus la un sir intreg de drame, morti si distrugeri. Cetatea Troia a fost distrusa in urma razboiului dus de Agamemnon timp de 10 ani, pentru a razbuna ofensa adusa fratelui sau si a o readuce pe sotia acestuia inapoi. Intors victorios acasa, Agamemnon a fost insa ucis de propria lui sotie Clytemnestra, care isi detesta sora, Elena, pentru caracterul ei si, de asemenea, nu-i putea ierta lui Agamemnon sacrificarea propriei lor fiice Iphigenia ca ofranda adusa zeilor pentru castigarea razboiului declansat de tradarea Elenei. Clytemnestra a fost ajutata de Aegistheus, care a luat si tronul cetatii, dar fiul lui Agamemnon, Oreste, i-a ucis la randul lui pe cei doi. Devenit nebun, el nu va ajunge pe tronul cetatii, care va fi ocupat de fiul lui Aegistheus. Oreste il va ucide insa si pe acesta si va ocupa in sfarsit tronul, dar va muri muscat de un sarpe.

Cetatea Mycenae ramane un loc aparte, pastrand inca intre ruinele sale memoria dramelor trecutului.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: