Contact

Fotografii budapesta

BUDAPESTA face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Capitala a Ungariei si fosta capitala secundara a Austro-Ungariei, orasul Budapesta este considerat unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Aici se afla a treia cladire a Parlamentului ca marime din lume si, de asemenea, cea mai veche retea de metrou din Europa si a doua din lume ca vechime (1894-1896). Tot aici se afla cea mai mare sinagoga din Europa si a doua in lume, in anii 1880 un procent de 23% din populatia Budapestei fiind evrei, iar in prezent aici traind cea mai mare populatie de evrei din orasele europene.

Strabatut de Dunare, orasul are o arhitectura veche deosebita, cu poduri si cladiri frumoase construite de-a lungul fluviului. Cladirea neo-gotica a Parlamentului, Biserica Sf. Stefan, Castelul Buda, Biserica Matthias, podurile peste Dunare sunt toate monumente si simboluri deosebite ale Budapestei. Orasul a cunoscut o mare inflorire in timpul lui Matei Corvin, cand era printre cele mai renumite orase din Europa. Biblioteca Corviniana continea a doua mare colectie de documente istorice, filozofice si stiintifice din Europa, dupa Vatican.

Budapesta este un oras cu o istorie bogata, pornind de la fosta asezare celta si apoi romana, la invazia maghiarilor in secolul IX si a mongolilor in secolul XIII, la domnia otomana vreme de 150 de ani, cand aproape toti crestinii au parasit orasul, la unificarea celor doua cetati Buda si Pesta si la incorporarea in imperiul austro-ungar.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: