Contact

Fotografii athos

MUNTELE ATHOS face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Numit si Muntele Sfant, Muntele Athos este centrul ortodoxiei monastice, un loc izolat locuit numai de calugari si complet dedicat credintei, situat in nordul Greciei (provincia Makedonia), in peninsula Halkidiki.

Muntele Athos a fost locuit de calugari inca din secolele III-IV. Aici se afla douazeci de manastiri ortodoxe, douasprezece schituri si alte forme de convietuire monastica. Accesul pe Muntele Athos este absolut interzis femeilor, iar accesul barbatilor este si el foarte restrictiv, numarul vizitatorilor admisi fiind limitat, solicitandu-se un permis special de intrare, obtinut in prealabil.

Conform traditiei Athonite, Fecioara Maria a pasit pe acest Munte in timpul calatoriei sale impreuna cu Sf. Ioan, de la Joppa spre Cipru, pentru a-l vizita pe Lazar. Datorita vremii rele, au fost nevoiti sa ancoreze langa portul din Klement, aproape de actuala Manastire Iviron. Incantata de frumusetea muntelui, l-a binecuvantat si a cerut fiului sau Isus ca muntele acesta sa fie gradina ei. Se spune ca atunci s-a auzit o voce din cer: “Fie ca aceasta sa fie mostenirea si gradina ta, un paradis al salvarii pentru cei care cauta sa fie salvati.” De atunci, muntele a fost considerat gradina Maicii Domnului si a fost interzis accesul oricarei alte femei.

Contact

lauragalea.art@gmail.com

Nume*:
E-mail*:
Telefon*:
Mesaj*: